Pouť 2018 - Cyrilov

img_9429aimg_9424img_9431

 

Foto Martin Nani. Další foto ZDE

 

 pout 2018b

Tradiční pouť na Cyrilově potěšila malé i velké.

Co si vybavíme, když se řekne pouť na Cyrilově. Ano, to je již tradiční a pravidelná akce pořádána Sdružením pro Cyrilov, která potěší vždy stávající i nově příchozí návštěvníky. Letos se nesla v duchu překvapení a že jich bylo hned několik.

Pojďme ale znovu nasát a prožít ještě jednou atmosféru, která zde byla.

Je neděle 8. července 2018 dopoledne. Počáteční déšť byl zažehnán, a tak poslední a detailní přípravy všech organizátorů a dobrovolných pomocníků vrcholí, aby mohli přivítat všechny návštěvníky poutě.
S blížící se 11. hodinou již přicházejí první poutníci k hasičce na Cyrilově, aby společně oslavili mši svatou na počest slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje. Někteří se přiblížili autem, jiní se například vypravili pěšky, až z nedaleké Vídně.

Po mši svaté vychází z hasičky spolu s poutníky také slunce na obloze, aby rozehrálo oblíbenou kapelu "FRAMIL" , a ta svou dobrou náladou rozehřála všechny posluchače. Myslíte, že je to jediné, co nenechá návštěvníky chladnými? Vůně ručně zdobených perníčků, předení kolovrátku, na němž si um našich dřívějších hospodyněk může vyzkoušet každý, kdo chce poznat, jak náročná ale krásná práce to byla.
Hned vedle perníčků a kolovrátku ťukají o sebe paličky, aby rukou zkušené paličkářky vytvářely krásná díla. Kdo nemá ruční výroby dost, může se zastavit u výroby košů, košíků a jiných proutěných výrobků. Důležité je také potěšit mlsný jazýček například domácím kozím sýrem.
Že bychom zapomněli na děti? Kdepak, ty už si prohlíží hospodářská zvířata, soutěží v hodu s kroužky nebo balonky o medaili, či si vyrábí vlněnou památku v dílničce u kolovrátku a každé z nich vám posílá obrázek na pamatku.
"To jsem se nenadála, jak pěkné to tu máte", zaznělo z úst jedné z návštěvnic, která na pouť zavítala poprvé.
"Každý rok sem jezdíme a vždy je to tu super, my i děti si tu přijdeme na své", pochvalovala si další rodina.
Den utekl rychle a kapela "FRAMIL" jej zakončila nejen dobrou hudbou k poslechu ale i k tanci.

Tak, to bylo malé zpětné ohlédnutí za tradiční poutí na Cyrilově. Závěrem patří především poděkování jak panu děkanovi naší farnosti za účast na mši, tak také všem zúčastněným organizátorům a dobrovolníkům, kteří se na přípravě poutě podíleli.

Veronika Nani Honsová, DiS.