Malá zkouška dospělosti

snimek_maturity_112aktualTaké v letošním školním roce absolvovali žáci 9. ročníku závěrečné zkoušky. Projekt byl ve škole poprvé realizován před čtyřmi lety a od té doby je zařazován každoročně.

Začátkem května nabídli učitelé žákům různá témata z přírodopisu, zeměpisu, dějepisu, chemie či anglického jazyka. Každý z žáků si vybral jedno z témat. A nastal čas shánění a třídění informací a příprava na prezentaci před komisí.

Další část „malých maturit" byla písemná. Během května a června psali žáci dvě sady písemných prací - z matematiky a českého jazyka. Začali pěkně postupně, nejdřív prací za  první třídu a skončili devátou. Práce hodnotili učitelé daného ročníku. Tentokráte ne známkou, ale procenty úspěšnosti. Napsat krasopisně diktát za 1. třídu dalo někdy hodně úsilí a námahy.

Pak už se rychle přiblížily hlavní dny maturit - 11. a 12. červen. Žáci skládali před komisí ústní zkoušku z matematiky a českého jazyka a obhajovali svoji práci na zadané téma. „Maturanti" byli pečlivě připravení a nenechali se zaskočit ani doplňujícími zvídavými otázkami zkoušejících.

Závěrečné zkoušky byly ukončeny slavnostním předáním výsledků zkoušek na Obecním úřadě v Borech v úterý 26. června 2012. Akce byla při- pravena ve spolupráci se Sborem pro občanské záležitosti.

Slavnostně oblečené a trochu rozechvělé žáky i jejich rodiče přivítala předsedkyně SPOZ Jana Zikmundová. Poté se ujal slova starosta obce pan Josef Březka. Ten předal žákům několik moudrých rad do života. Ředitel školy Mgr. František Eliáš se ohlédl za devíti lety, které  prožili vycházející žáci ve škole. Promítnuté fotografie vyvolaly někdy úsměvné, někdy dojemné pocity přítomných. Také třídní učitelka Mgr. Marta Aubusová zavzpomínala na léta prožitá se svou třídou a popřála hodně úspěchů v dalších etapách života.

Poté jednotliví žáci přistupovali před přítomné, aby se podepsali do knihy, převzali list s výsledky závěrečných zkoušek a zvoneček jako symbol konce jedné jejich životní etapy.

                  V. Stará