ŠKOLA V BORECH HOSTITELEM PARTNERŮ Z PROJEKTU COMENIUS

spol_foto_aktualdscn2363comenius_iii_040comenius_186

Ve dnech 16. až 20. června jsme měli čest hostit u nás ve škole zástupce partnerských zemí (Finsko, Island, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko a Turecko) z projektu Comenius.

Hlavním cílem tohoto setkání bylo zhodnocení práce za uplynulý školní rok. Schůzka se nesla v pracovním duchu, ale nechyběla ani kulturní část.

        Ve škole jsme návštěvu přivítali v pondělí 18. června. Vestibul zaplnili nejen zahraniční hosté, ale také členové pěveckého kroužku Boráčci, děvčata 9. ročníku v krojích a někteří učitelé. Slova na uvítanou pronesl ředitel školy Mgr. František Eliáš.

        Během návštěvy zástupci partnerských škol prezentovali svoji činnost v průběhu roku. Z jejich slov vyplynulo, že bylo  odvedeno spoustu práce na téma „Šetři energii - budoucnost planety je ve tvých rukou".  Žáci se společně se svými učiteli  po celý rok zapojovali do dílčích úkolů týkajících se oblastí  úspora energie, voda kolem nás a význam lesa pro další generace. Tato práce byla zajímavá a přínosná pro všechny.

V rámci návštěvy zavítaly do rodin některých našich žáků děti ze zahraničí. Věříme, že jejich pobyt zde byl prospěšný pro obě strany. Hosté měli možnost poznat život českých rodin, naše děti si mohly ověřit své jazykové znalosti a schopnost dorozumět se.

Také pro ostatní žáky ve škole byly oba dny bezesporu zajímavé a přínosné. Všichni se asi těšili na úterní třetí vyučovací hodinu. Nepřišel učitel zapsaný na rozvrhu....přišli učitelé zahraniční. Měli za úkol naučit naše žáky „něco" ze své země. Maďarské učitelky naučily například naše třeťáčky počítat maďarsky do pěti, ve čtvrté třídě probíhala výuka lotyšského tance, žáci šesté třídy se zase naučili pěknou finskou píseň, sedmáci se s učiteli z Německa učili s mapou spolkové země. A tak bychom mohli pokračovat. Žáci byli aktivní, využili možnosti konverzovat a ptát se.

Nejenom pracovní program byl nabitý, ale i volnočasový. Poznávali jsme Moravský kras, Velké Meziříčí a okolí. V Brně jsme navštívili Mahenovo divadlo, kde jsme shlédli operu Lazebník Sevillský. Vztahy se utužily ve vinném sklípku v Hustopečích. Setkání vyvrcholilo rozlučkovou párty na Fajtově kopci u skibaru.  Náladu jsme si zvedli adrenalinovým sjížděním Fajtova kopce na tříkolkách a koloběžkách. Tím byla jazyková bariéra zcela prolomena.

Jsme velice rádi, že všichni hosté hodnotili  toto setkání velmi pozitivně a přínosně. Svědčí o tom nejenom děkovná slova při odjezdu, ale také řada zpráv a ohlasů v dalších dnech. Závěrem zbývá dodat, že celá akce byla podpořena Krajem Vysočina.

 Na přípravě článku se podílely p.uč. Aubusová, Němcová, Mašková a Stará