Středověk

p4010078Ve středu 1.4. 09 se na naší základní škole  uskutečnil celoškolní projekt s názvem „Cesta do středověku“. Na konečnou prezentaci skupin si žáci sami připravovali informace, výrobky a vystoupení přes dva týdny.

         V devět hodin ráno se tělocvična naší školy proměnila v jeden velký středověký svět. A že se bylo na co dívat! Stánky s jednotlivými tématy vábily svojí rozmanitostí a oči nevěděly, kam se mají dříve dívat.

Po úvodním projevu pana ředitele začala před žáky, rodiči a zástupci obce prezentace jednotlivých skupin. Kromě mnoha informací o středověké architektuře, duchovním životě a zámořských objevech jsme se všichni od žáků 1. a 2. ročníku dozvěděli také o tom, jak lidé, a hlavně děti, dříve trávili volný čas na hradě v podhradí hradem I ostatní skupiny, složené z žáků 3. – 9. třídy, nám nabídly velmi pěkná vystoupení. Mohli jsme zhlédnout módní přehlídku, taneční vystoupení, ochutnat středověká jídla a k poslechu nám dobovou hudbu zahrála děvčata na flétny a varhany. Celé dopoledne zakončily rytířské souboje. Chlapci s ručně vyrobenými zbraněmi bojovali před panem králem opravdu jako o život.

 

          Výsledky práce žáků můžete i v dalších dnech zhlédnout na výstavě ve vestibulu školy. Výrobky z projektu, na podporu činnosti školy a  adopce na dálku, lze zakoupit na školní besídce konané dne 18.4. v 18. hodin v kulturním domě v Borech, na kterou Vás srdečně zveme.

                                                                                                       Lenka  Pužová          FOTO