Zajímavý projekt

p5240002TADY JSME DOMA

            Zajímavý celoškolní projekt s cílem představit svoji obec proběhl na Základní škole Hany Benešové v Borech ve druhé polovině května. Jednalo se již o druhý celoškolní projekt v tomto školním roce.

         Rozdělení žáků do skupin bylo tentokráte zřejmé – podle obcí, ve kterých žijí. Borští vytvořili čtyři pracovní skupiny, žáci z Vídně a Radenic po dvou, ze Skleného nad Oslavou jednu. V poslední skupině pracovali žáci z ostatních obcí – Rousměrova, Cyrilova, Martinic a Křižanova. Na schůzkách s organizátorkou projektu p.uč. Syslovou zastupoval každou ze skupin jeden zvolený mluvčí.

         Již po první schůzce se rozběhlo usilovné shánění informací a zajímavostí o obcích – na internetu, na obecních úřadech, u starších občanů, v kronikách i jinde.     FOTO

 

 

Ve středu 23. května po velké přestávce a ve čtvrtek 24. května už od rána byste žáky marně hledali  v jejich kmenových třídách. Pracovali totiž ve třídách  označených názvem jejich obce. Tady se  již připravovali na samotné prezentace. Jak využít získané informace? Čím zaujmout diváky? Nezapomněli jsme na nic? To vše, ale i spousta dalších otázek, se honilo hlavou všem zúčastněným.

         Kolem desáté hodiny se už velká tělocvična školy začala měnit v jeden velký prezentační sál s deseti stánky obcí. Přicházet začali také hosté. Místostarostka obce Vídeň paní Večeřová, starostové obcí Bory pan Březka, Radenic pan Sýkora, Skleného paní Klusáčková a v neposlední řadě starostka Rousměrova paní Kudílková. Na prezentace žáků se přišli podívat také někteří rodiče.

         Po úvodní básni Cestička k domovu, kterou přednesla žákyně 4. třídy Martina Zmeškalová, a po zahájení ředitelem školy se rozběhly prezentace. Přítomní se dověděli spoustu informací a zajímavostí z historie, života, ze sportovního i kulturního dění obcí. Shlédli také dramatizace pověstí, vyslechli básně nebo písně o obcích, dohodu Dolních a Horních Borů. Přítomní také se zájmem naslouchali tomu, co se žákům v obcích líbí a co by chtěli změnit. Potlesk sklidila mimo jiné  báseň skupiny z Vídně:


Má rodná vesnička,

název Vídeň nosí.

Kolem jsou políčka,

rybníky a lesy.

Uprostřed vesnice,

rybníček maličký,

v něm jsme se koupali,

když jsme byly dětičky.

Obecní úřad, hřiště i obchod,

každý rok na jaře

turistický pochod.

Mateřská školka, kulturák, kaplička.

To všechno občanům

nabízí vesnička.

Snad rozletíme se do světa,

A budou na nás vlídní.

Vždy kousek mého srdíčka,

Zůstane v rodné Vídni.

 

Co říci závěrem? V tento den nebylo ani vítězů, ani poražených. Vítězové  byli všichni. Všichni totiž úspěšně představili svoji obec a získali osvědčení o úspěšné realizaci projektu. Pro mnohé z nich bude mít projekt  ještě pokračování. Budou moci vystavit svoje práce ve vývěskách v obcích a čeká je ještě prezentace obce na schůzích jednotlivých místních zastupitelstev nebo na jiných akcích už přímo ve své obci.

                                                                          Z.Jurková,V. Stará – ZŠ Bory