Projekt hřiště

 23„Něco za něco, aneb v Borech jsou děti občany“

          

Možná jste si v posledních dnech všimli, že za budovou základní školy jezdí bagr a roste tu velká hromada hlíny. A možná si říkáte, co se tu asi děje? Někteří z Vás nám v pátek 2.11.2007 a v sobotu 3.11.2007 pomáhali sázet keře.

Tedy vězte, že toto všechno je součástí projektu „Něco za něco, aneb v Borech jsou i děti občany“.

Pro nás a naše děti na Základní škole Hany Benešové v Borech to všechno začalo prvním setkáním dne 21.9.2007 v tělocvičně základní školy, kde se sešli všichni žáci od druhé do deváté třídy a společně s Ing. Fialou z třebíčské firmy E consulting navrhovali, co by si přáli na hřišti mít. Pak dostal každý z nich jeden hlas, jednu nálepku, a tu nalepil k návrhu, který by podle jeho názoru neměl na hřišti chybět. A jaký návrh si myslíte, že vyhrál? Byl to skate park. Abych to vysvětlila, děti se shodly, že by to byl vyasfaltovaný prostor, kde by se dalo jezdit na skateu (prkénku na kolečkách), kolečkových bruslích nebo učit malé děti jezdit na kole.

 

Další částí projektu byla návrhová soutěž pro všechny žáky školy. Děti se v hodinách výtvarné výchovy proměnily v architekty a samy nebo se svým kamarádem nakreslily svůj návrh hřiště. Tyto návrhy pak ostatní obodovali podobným způsobem jako při prvním setkání. Nejlepší „architekti“ byli ve čtvrtek 1.11.2007 odměněni věcnými cenami. Byli to z prvního stupně: 1. místo: Zuzka Drlíčková a Vojtěch Kropáček, 2. místo: Sára Šoukalová a Zdeněk Smejkal, 3. místo: Terezka Prokopová.

Druhý stupeň: 1. místo: Roman Nedoma, 2. místo: Lenka Kujalová a Jitka Kučerová, 3. místo: Martin Fňukal.

Návrh s největším počtem hlasů, tedy návrh Romana Nedomy, byl odměněn věcnou cenou od pana Ing. Tulise z projekční kanceláře Santis Žďár nad Sázavou. Na základě návrhů hřišť a aktivity dětí při prvním setkání byl vybrán tým čtyřiceti dětí, které společně pracovaly dál a jely 3.10.2007 na exkurzi na pět multifunkčních hřišť. Byla to tři hřiště v Brně, a to v Kohoutovicích na ZŠ Chalabalova, v Černovicích na ZŠ Kneslova a v Líšni na ZŠ Jihomoravské náměstí. Nenavštívili jsme ale jen městské školy, ale podívali jsme se i u našich sousedů. A to na krásné nové hřiště u ZŠ Měřín, které nám ukázala paní ředitelka Věra Matějíčková a pan školník a na hřiště, které nejvíce rozměrově odpovídá tomu našemu u ZŠ ve Velké Bíteši, které nám ukázal pan ředitel Dalibor Kolář. Bylo to velice poučné, protože nám jejich uživatelé řekli, co se na hřištích nepovedlo vybudovat a čeho bychom se měli vyvarovat, ale mohli jsme si na nich zahrát i fotbal a vybíjenou.

Pak nás čekala schůzka s paní architektkou Ing. Janou Teplou. Sešli jsme se s ní 15.10.2007 a ona nám představila své návrhy nového multifunkčního hřiště. Společně s námi je potom podle našich splnitelných přání upravila. V současné době se dokončuje architektonický projekt, probíhají terénní úpravy stávajícího hřiště a v pátek a v sobotu 2.11. a 3.11.2007 jsme vysazovali společně s dětmi, jejich rodiči a prarodiči okrasné stromky a keře, napínali zakrývací fólie a rozhrnovali mulčovací kůru v předzahrádkách školy.  Všem, kteří v tomto nevlídném listopadovém počasí přišli a pomohli, děkujeme.

                                           Mgr. Zuzana Jurková                             FOTO