Den Země 7.5.2017

den_zem_2017_039zrav_kraj_2014den_zem_2017_005den_zem_2017_062Foto P. Kříž.

V minulém roce byla otevřena první část naučné stezky Poznáváme Bory, která začíná u kostela Sv. Jiljí v Dolních Borech. Právě tomuto kostelu je věnován první panel. Další panely se věnují ČOV, obecní kompostárně a vodojemu. Mimo tato zařízení je např. věnován panel minerálům Borů a historii těžby v Hatích, další zase transferu obojživelníků u rybníka Halda, další novým rybníčkům v Dolních Borech.
A tak už bylo letos na co navazovat. Byly doplněny tabule v Geoparčíku a parku u rybníků Dolní a Horní Borek a tabule věnovaná rybníkům v obci.
Den Země v Borech byl opravdu svátkem přírody, neboť: Poprvé byla uvedena do chodu dřevěná pumpa, vyrobená tradičním ručním způsobem, která bude sloužit dětem k doplňování vody do koryt a korýtek k vodním hrám. Přítomní návštěvníci si vrtání pumpy mohli také vyzkoušet u pana pumpaře Jana Michala z Jižních Čech.
Byly představeny nově vybudované analematické sluneční hodiny. Tyto neobvyklé hodiny, dílo řady obětavých pomocníků, byly vybudovány nad obcí, směrem na Radostín nad Osl.. Hodiny se nachází na pozemku manželů Sýkorových a patří jim veliké poděkování, že s tímto „bláznivým" nápadem souhlasili!
Program a také občerstvení na tento den pro všechny návštěvníky připravili zejména členové Mysliveckého spolku Bory. Další program připravili mladí hasiči, kteří poprvé veřejnosti předvedli novou závodní „mašinu", na kterou jsou patřičně hrdí! Velký dík na tomto místě patří panu J. Šebkovi, který na tuto závodní stříkačku mladým hasičům významně finančně přispěl.
Svoji práci také předvedl pan šindelář Josef Drdlík. I když, víc než šindely na střechy, měly největší úspěch dřevěné meče, kterými vybavil snad všechny přítomné kluky.
U dětí měla jako vždy také velký úspěch zvířata v improvizované mini ZOO. Moc děkujeme za zapůjčení, oveček, králíků, koníka a koz!
Děkujeme za dokonale odvedenou práci velké řadě dobrovolníků!
Za moře hodin a neskutečnou trpělivost a pečlivost při stavbě hodin: Ludvík Věčeřa, Štěpán Kříž, Luděk Večeřa, Laďa a Aleš Vávra, Petr Dostál a rodina Štěpánkova za nasbírané šišky!
Texty a celé zajištění všech panelů naučné stezky: Pavel Kříž
Zvelebování areálu pakru, údržba celé stezky a její dovybavení, natírání, sečení: Ludvík Večeřa a Jana Večeřová a celá rodina.(Vezeko s.r.o.)
Při Dni Země odvedli největší práci naší myslivci a bylo to skvělé!
Mladí hasiči a rybáři si také vedli skvěle.

Za Obec Bory a MA 21 Blanka Křížová