Obhajoba kategorie B

Snímek obrazovky_2023-01-24_064108Bory postoupily do druhé nejvyšší kategorie v rámci udržitelného rozvoje

V rámci Auditu udržitelného rozvoje se Borům podařilo postoupit do kategorie „B". Obhajobu deseti auditů hodnotil expertní tým MA21 výborně a poprvé v historii programu bez připomínek. Zároveň naše obec získala nejvyšší ocenění v rámci Zdravých měst.

Bory se zařadily mezi nejlépe hodnocená města a obce České republiky v činnostech vedoucích k udržitelnému rozvoji. Ve středu 9. listopadu proběhla na obecním úřadě obhajoba kategorie B kritérií místní Agendy 21 (MA21). Nejenom v rámci agendy Zdravé obce posuzovali experti z Pracovní skupiny MA21 při Radě vlády pro udržitelný rozvoj dlouhodobou práci a aktivity realizované ve prospěch udržitelného rozvoje.

„V obci Bory vzalo zastupitelstvo obhajobu velmi vážně, pečlivě se na tuto akci připravovali a záleželo jim na tom, aby pozvaní členové Pracovní skupiny MA21 i expertního týmu měli možnost poznat co nejvíce akcí a podrobností o všech projektech i aktivitách obce. Vážná atmosféra však byla velmi brzy prolomena, protože realizační tým je výborná stmelená parta a navzájem se trefně glosují. Kromě úžasu nad šíří záběru tohoto realizačního týmu jsme se měli jako hosté možnost i od srdce zasmát,“ vyzdvihli hodnotitelé.

Audit deseti oblastí v rámci mezinárodní dohody o udržitelném rozvoji, mezi které patří například udržitelná výroba a spotřeba, doprava, kultura, životní prostředí nebo globální odpovědnost, ukázal, že Bory v posledních letech úspěšně směřují k udržitelnému rozvoji. „Jako další přínosný prvek lze zmínit, že celý tým je velmi dobře fungující organismus a MA21 se zde nepojí jen s jedním výrazným jedincem s nímž celá agenda stojí i padá. Za správou obce je mnoho mravenčí práce, ale z atmosféry v obci lze vycítit, že jakkoliv náročná tato práce je, tak že ji dobrovolníci vykonávají rádi, pro svou obec chtějí to nejlepší a nelitují práce nad rámec svých běžných povinností,“ doplnila vedoucí expertů Jitka Burianová.

obhajoba pozvankaObec uplatňuje metodu kvality MA21 prostřednictvím projektu Zdravá obec. Cílem systematické práce obce je zapojit veřejnost do rozhodování o dění v obci, pracovat na zlepšení kvality strategického řízení a uplatňovat principy udržitelného rozvoje ve všech oblastech činnosti nejen obecního úřadu, ale života v obci celkově. „Tento úspěch byl výsledkem nejen roční přípravy a společné práce našeho týmu, ale i mnoho let trvajícího úsilí, které započala tehdejší koordinátorka projektu Blanka Křížová. Společně s garanty jednotlivých oblastí jsme se scházeli a připravovali více než rok. Během jara a léta k nám do Borů přijížděli odborníci z různých ministerstev a dalších institucí, společně s námi procházeli obec a dělali si obrázek o tom, jak to u nás funguje. Obhajoba nakonec ukázala, že si postup do vyšší kategorie opravdu zasloužíme. Ráda bych celému týmu i všem, kteří nám k postupu pomohli, touto cestou poděkovala. Obrovský dík patří Márii Necidové, která jako současná koordinátorka projektu MA21 odvedla ohromný kus práce," doplňuje s poděkováním všem zapojeným starostka Lucie Dostálová.

Snímek obrazovky_2023-01-24_064245Snímek obrazovky_2023-01-24_064141Po letošní úspěšné obhajobě kategorie B se Bory jako jediná obec zařadily po bok Velkého Meziříčí, Kopřivnice a Prahy 10. Nejvyšší kategorií A se v současné době pyšní pouze Chrudim, Litoměřice, Křižánky a Jihlava. Letošní šampioni převzali ocenění 12. prosince v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jednalo se o města, městské části, obce či kraj, kteří aktivně zapojují veřejnost, strategicky plánují a řídí k udržitelnému rozvoji a zdraví. Zástupci uvedených obcí a kraje převzali ocenění z rukou Věry Kovářové, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která celou akci hostila, náměstka ministra vnitra Davida Slámy a Petra Švece, ředitele NSZM ČR. „Byla to výjimečná slavnostní chvíle. V letošním ročníku jsme byli vyznamenání jako jediná obec v České republice, o to víc si tohoto ocenění vážíme,“ uvedla s vděčností starostka Lucie Dostálová.

Snímek obrazovky_2023-01-24_064214Tento projekt však není o finanční odměně nebo jiném zvýhodnění. Vedení obce tak často musí vysvětlovat, proč se rozhodlo bojovat o postup do vyšší kategorie, když odměnou nejsou peníze. „Nedostaneme za to peníze ani žádné věcné dary. Ale díky těmto zavedeným principům víme, že děláme vše proto, abychom našim dětem a dalším generacím předali místo, kde budou i oni moci zdravě, plnohodnotně a spokojeně žít. A to je mnohem víc,“ vysvětluje se zapálením starostka.

nn