Slavnostní otevření nového hřiště a Den Země 2018

img_9342img_9357img_20180513_153102Foto: Martin Nani a Pavel Kříž. Další foto: ZDE

BarstyleVideo - Martin Nani

zrav_kraj_2014V minulém roce bylo celé Hřiště pro všechny generace vybudováno. Foto z budování ZDE

Celkové náklady 645.580,-Kč
- Dotace z MMR 399.000,-Kč
- Vlastní zdroje 246.580,-Kč (+ přibližně 1000 odpracovaných dobrovolnických hodin!)
Letos bylo dětské hřiště ještě doplněno o 3 houpadla v ceně 45 000,- Kč
Najít v Borech volný termín na podobnou akci je těžké a tak jsme nakonec zvolili variantu spojit slavnostní otevření hřiště a Den Země.
Den Země poslední roky spojujeme s otevíráním další části naučné stezky: Poznáváme Bory. I letos tomu tak bylo. Nový oboustranný panel je instalovaný u suchého poldru a je věnován jeho výstavbě a druhá strana je věnována slatinným loukám, které se zde nachází. Tímto panelem se otevírá nový okruh stezky. Hornoborský. (Jeho součástí už jsou již panely u ZŠ a kostela Sv. Martina)
Autorem textů a fotodokumentace na panelech je opět Pavel Kříž. Stojany vyrobil Aleš Vávra a grafika a konečné zpracování je od pana Slámy Atelier W. Žďár nad Sázavou.
Během odpoledne bylo hřiště už kompletní, tedy včetně badmintonu a pétanque (tyto hry si návštěvníci nadále mohou půjčovat v restauraci na kabinách u pana Jiřího Viliše) .
Zásadním bodem odpoledního programu bylo vystoupení brněnské skupiny gymnastů Barstyle Workout. Jejich obdivuhodný výkon můžete obdivovat na videu pana M. Naniho.
O občerstvení a také o část programu (střelba ze vzduchovek) se perfektně postarali členové Mysliveckého sdružení Bory. Dát si tak dobrý kančí guláš, se nám jen tak nepoštěstí. Pan Miroslav Dostál je opravdu mistr kuchař! Ti, kteří nejsou právě na guláš, si mohli dát párek v rohlíku. Myslivcům patří velké poděkování!
Další důležitý bod odpoledne a v tomto místě zcela zásadní bylo stanoviště Lukáše Vaňka. U Lukáše se návštěvníci, hlavně děti mohli dozvědět mnoho o rybách a o rybaření.
Dále byla na okraji lesa připravena přírodovědná poznávací stezka, kterou přichystali členové ČSOP v Borech. Na 5 stanovištích si děti mohly vyzkoušet znalosti o stromech, o zvířátkách, a také hmat a orientaci v prostoru bez kontroly zrakem.
A potom už bylo plánované fotbalové utkání a naši vyhráli!