Soutěž o nej zahrádku 2010

p1140312p1140313p1140320p1140314Další FOTO


Soutěž o nejhezčí zahrádku, předzahrádku či květinové zákoutí jsme v Borech vyhlásili letos poprvé a jistě by bylo lepší začít hned zjara, kdy vaše zahrádky kvetou nejvíc. Ale snad jste nám odpustili a snad je lepší začít v létě, než nezačít nikdy.. To jsme ovšem netušili, jaký úkol si na sebe bereme. Vybrat tu úplně NEJ zahrádku v Borech. Přizvali jsme si proto osobu nezávislou a povolanou - paní ing. Václavu Rozmarinovou ze zahradnictví Rozmarínek z Vídně.

p9090002p9090021p9090047p9090009Další FOTO

 


 

V úterý 10.8.10 jsme všechny přihlášené zahrádky obešly a je vám jasné, že i ty nepřihlášené jsme zhlédly také.

Navštívily jsme zahrady zcela nově založené (Havelkovi, Kučerovi, částečně Vaverkovi) i ty co už rostou do krásy pár roků (Jandovi, Hlaváčovi)

Zahrady, které krásně respektují prostředí a své okolí (Sklenářovi, Kotačkovi,)

Zahrady venkovské, které dělají svým majitelům radost a obci parádu už dlouhá léta (paní Voglová, Charvátová)

Kdo by měl snad dojem, že dnes „zahrádkaření už netáhne", měl by navštívit zahrady u Mahelů (190), Ochranů (156), Vaverků.  To jsou zahrady, kde i kameny mají své krásné místo a vše je krásně vyvážené.

Zcela zvláštní kategorie je zeleň v okolí kostela v Dolních Borech. Paní Vávrová a všichni další pomocníci zasluhují velkou pochvalu!

Musely jsme konstatovat, (a rády!) že zanedbané zahrádky v Borech téměř nemáme, že zahrádkaření se sice výrazně změnilo, ale to neznamená, že by ubývalo na svém významu. Zejména u nás na vesnici.

Mimo soutěž mi jistě dáte za pravdu, že je radost pohledět na spoustu krásných zahrad a nerada bych na některé zapomněla. Velká pochvala jistě patří zahradě u Blahů v HB pod hřbitovem, to je zahrada úplně mimořádná. Zahrada před domem a pak zejména nově budovaný geopark a arboretum u Večeřů je další, zcela mimořádný počin. A ještě krásně upravené zákoutí na silnici k Radenicím manželů Fňukalových. Zástěrovi v Dolních Borech léta vždy krásně kvetoucí záhon před domem....

A jistě čekáte na verdikt, na pořadí a umístění. Tak tedy ano, ale ještě malé vysvětlení, co jsme tedy hodnotily: Estetickou úroveň, záměr při vytváření zahrady, kvalitu péče, přínos pro vzhled obce, respektování místa...

1. Jana a Zdeněk Vaverkovi

2. paní Blažena Voglová

3. Jaroslava a Mirosval Mahelovi

Výherci obdrží poukaz na nákup v zahradnictví. A všichni další, které „medailová" místa minula obdrží věcnou cenu. Vše proběhne na zahradnické výstavě v neděli 29.8. v 15.hod..

A jestli máte celou dobu pocit, že v tomto článku je řada hrubých pravopisných chyb, vysvětlení je zde: Komisi tvořily samé ženy - Venda Rozmarinová, Jana Zikmundová, Věra Jakubcová, Blanka Křížová a tři děvčata.

Text a foto BK