Sportovní kroužek z Borů

fotbalistiPrvní ustavující schůze sportovního kroužku v Borech (SK Bory) se konala 13. května 1935 v hospodě u Součků v H. Borech. Na této schůzi bylo zapsáno 13 členů: Kříž Oldřich, Eliáš František, Kříž Stanislav, Mrázek Ctibor, Suk Rudolf, Večeřa Stanislav, Zástěra Karel, Souček Jan, Eliáš Ladislav, Jakubec František, Ochrana Adolf, Fňukal Josef a Doležal Karel. Byl také zvolen správní výbor spolku: předseda Souček Jan, kapitán Kříž Olřich, pokladník Mrázek Ctibor, hospodář Eliáš František, jednatel Doležal Karel.

Na schůzi byly přijaty „Základní stanovy S.K. v Borech". Název spolku je „Sportovní kroužek v Borech (S.K. Bory). Členem se může státi každý, kdo vyhoví stanoveným podmínkám: Je stár více než 14 roků, zaplatí zápisné 2 Kč, uvolí se k zaplacení měsíčního příspěvku od 1.3 do 1.9. - 1 Kč, od 1.9. do 1.3. - 0,50 Kč, zaváže se, že bude pomáhati na všech podnicích pořádaných spolkem a zúčastní se trainingů, bude dbáti pokynů kapitána a spolkových ustanovení. Kdo nenastoupí k řádně ohlášenému zápasu (bez vážného důvodu) bude potrestán distancí nebo pokutou. Při těžším nebo několikanásobném provinění může býti ze spolku vyloučen. Vystoupí-li, nebo je-li vyloučen, nic se mu nevrací. Omluviti se k zápasu může nejpozději předposlední den před zápasem. Mimoto se každý hráč zaručuje, že se bude při zápase chovati slušně, nebude pokřikovat, hráti úmyslně surově a bude se říditi přesně podle pokynů soudce.

Spolkový výbor se skládá z těchto zvolených funkcí: předsedy, který stanoví a svolává schůze; kapitána, který sestavuje mužstvo a stará se o jeho training; pokladníka, jenž spravuje spolkové jmění a vybírá příspěvky; jednatele, vyjednávajícího zápasy a spravujícího písemnosti spolku a hospodáře, který má na starosti aby všechny potřeby sportovní byly v pořádku.

Zápasy musí býti plakátovány.

Na důkaz toho, že budou stanovy zachovávány je připojeno 13 podpisů zakládajících členů.
Pozn. K těmto jménům pan Večeřa Stanislav připsal později datum a kam jednotliví členové odešli.
V rozmluvě na ustavující schůzi byl proveden přehled dosavadní činnosti a vytyčeny úkoly při budování hřiště. Bylo požadováno na správě velkostatku v Křižanově a V. Meziříčí o darování dřeva na vybudování plotu kolem hřiště. Bylo proto možno postaviti na spodní a horní straně za brankami vysoký plot.
Byla také vyřízena otázka dresů. Bude zakoupeno 9 rudých triček a bílé trenýrky.
Pozn. Ze zakládajících členů spolku žije ještě pan Ctibor Mrázek (91 let). Ten nám do obecní kroniky sdělil vzpomínky formou osobního dopisu z r. 2007 (viz).
Podle dostupných informací sehráli fotbalisté v roce 1935 15 utkání, z toho 5 vítězných, 1 remíza a 9 x prohráli. Nastříleli 42 a obdrželi 60 gólů. Utkání sehráli s mužstvy Sazomína, Měřína, Ostrova nad O., Oslavicí, Olším, Vídní a Netínem. Některé zápasy odehrála „záloha" Borů.
1 července 1935 byla svolána II. Schůze S.K. Bory a přítomno bylo 10 členů. Hlavním důvodem schůze bylo malá činnost spolku. Předseda spolku Souček Jan vznesl dotaz, zda se má v činnosti pokračovat, nebo spolek rozpustit. Nakonec bylo rozhodnuto, že v činnosti se bude pokračovat. Byla také přijata resignace dosavadního jednatele Karla Doležala. Jednohlasně byl zvolen Karel Zástěra, který funkci přijal.
Dne 4. srpna pořádal spolek výlet na návsi před Součkovými. Přes nepříznivé počasí dopadl výlet finančně dobře. Čistý výtěžek byl asi 100 Kč. Členové klubu přispěli po 5 Kč. Před výletem byl sehrán zápas s S.K. Netín, který Bory prohrály 3:0. Na výsledek měla vliv jednak špatná souhra Borů a jednak roztržky mezi mužstvem při zápase. Za Netín nastoupilo několik hráčů z Hrbova. Tolik citace zápisu jednatele spolku Zástěry Karla.

Rok 1936

Svoji činnost v roce 1936 zahájil spolek I. sportovním plesem. Ples se konal 2. února v hostinci p. Jana Součka v H. Borech. Čistý výtěžek plesu byl 67 Kč. Členové spolku přispěli po 5 Kč. Zápis jednatele Stanislava Večeři: Výtěžek ze sportovního plesu mohl býti daleko větší, kdyby nebyli 4 členové klubu bez souhlasu jiných koupili ¼ hl. piva.
V jarním období nebyly skrze liknavost některých hráčů sehrány žádné zápasy.
IV. schůze S.K. Bory se konala 1. června 1936. V této době je zapsáno ve spolku 15 členů. Na schůzi byl také zvolen nový správní výbor: pokladník Souček Jan, jednatel Večeřa Stanislav, hospodář Eliáš František a kapitán Mrázek Ctibor. V rozpravě byly vyřízeny spory mezi několika hráči vzniklé se špatným zakončením I. sportovního plesu. Trénink byl stanoven na úterý, čtvrtek a sobotu.
V roce 1936 sehrál spolek podle dostupných záznamů pouze 4 utkání, 3 byla vítězná a 1 porážka. Score bylo aktivní 24:16.
Dne 2. srpna pořádal spolek výlet na návsi před Součkovými. Jednatel Večeřa Stanislav zaznamenal: Výlet se zdařil, ale finančně dopadl špatně. Režie byla 512 Kč, kdežto výtěžek byl 330 Kč. Pokladník byl nucen vybrati 120 Kč ze spolkového jmění na úhradu deficitu.
Na den 28. září dostal spolek nabídku od S.K. Město Žďár k sehrání přátelského utkání ve Žďáře. Nabídka nebyla přijata, protože přišla pozdě a nebylo možné sehnat 11 hráčů.
Dnem 1. října odešli ke konání presenční vojenské služby tři hráči: Souček Jan, Mrázek Ctibor a Eliáš Ladislav. Dva z nich hráli stále za „A" mužstvo.
8. listopadu 1936 sehrálo ještě záložní mužstvo spolku zápas s S.K. Rousměrov na hřišti v Borech. Domácí vyhráli 4:1, branky dali Němec Otto 2, Kříž Stanislav 2 a za hosty Mazánek 1.
Tímto zápasem byla ukončena činnost spolku za rok 1936.

Rok 1937

O činnosti spolku v tomto roce se mnoho údajů nedochovalo. Valná hromada S.K. v Borech se konala 27.3.1937 po „Vzkříšení" v hostinci p. Jana Součka. Na pořadu byly zprávy jednotlivých funkcionářů. Byl proveden soupis členů a volba nových činovníků. Bylo přítomno 10 členů. Výsledky jednání se nedochovaly.
Na adresu S.K. Bory přišly ještě čtyři nabídky k sehrání utkání (dochované): 3 z Města Žďáru a 1 z Bobrové. Zda se zápasy uskutečnily,nevíme, protože se už o tom nedochovaly žádné záznamy.
Vzhledem k tomu, že většina členů v r. 1937 odešla konat vojenskou prezenční službu, nebo se odstěhovala, činnost spolku postupně zanikla, což je doloženo i již citovanou vzpomínkou p. Ctibora Mrázka.
Pozn. Doklady o činnosti Sportovního kroužku v Borech byly nalezeny v pozůstalosti po p. Stanislavu Večeřovi díky laskavému svolení dědiců, při jednání vedeném Janou Vaverkovou o získání darů z této pozůstalosti do obecního Muzea v Borech. Jde o 1 sešit s poznámkami z jednání schůzí, výsledky a zápisy hraných utkání, byla zde i pozvánka na 1. Sportovní ples a korespondenční lístky s nabídkami soupeřů na utkání. Fotografii základní „9" z roku 1935 pak zaslal v dopise již dříve zmíněný pan Ctibor Mrázek.
Podle těchto podkladů záznam zpracoval v roce 2007 jako součást obecní kroniky kronikář obce Ing. Ludvík Prokop.