Podzimní prázdniny

unlunl_3unl_2V pátek 26. 10. jsme se brzy ráno sešli u tělocvičny vyrazit vstříc našemu prázdninovému dobrodružství. To na nás čekalo v Ústí nad Labem.

Jelikož toto město je na druhém konci našeho státu, dorazili jsme po dlouhé cestě asi v jedenáct hodin. Batohy a třídenní zásoby jsme si odložili v Domě dětí a mládeže, krásné nově zrekonstruované budově, a dali jsme se na cestu do ZOO. Tento den nám počasí přálo, a tak jsme dost zvířat zastihli ve venkovních výbězích. Bohužel krmení slonů, žiraf a další exotické zvěře se ten den nekonalo. I tak jsme si ale odnesli spoustu zážitků. Viděli jsme orangutaní rodinku s malým miminkem, nosorožce, lachtana...  a ve volném výběhu jsme prohnali malé černobílé kozičky. V zahradě jsme si i zasoutěžili, kdy v průběhu prohlídkové trasy bylo umístěno deset záludných otázek. Večer jsme se zašli vykoupat do místních Městských lázní do bazénu.

V sobotu nás ovšem čekalo nemilé překvapení. Z plánovaného výletu po okolí s návštěvou zámečku Větruše a hradu Střekova nás odradilo počasí. Sněžilo, pršelo, sněžopršelo - padaly trakaře, vítr foukal, jak kdyby se chtěl vyřádit na dalších pár let dopředu, a tak jsme museli zvolit trochu jiný program. Vyrazili jsme tedy do místního Muzea, kde jsme si prohlédli mimo jiné překrásnou expozici hraček. Odpoledne jsme na Větruši přece jen vyrazili, ale brzy jsme toho litovali. Jestli dole bylo peklo, na kopci byla hotová Sodoma Gomora. Alespoň jsme tedy navštívili zrcadlové bludiště, kde jsme se na chvíli stali poměrně slušnými mimozemšťany a proběhli jsme si přírodní bludiště (nikdo se naštěstí na delší časový interval neztratil).  A protože počasí bylo stále stejné, počkali jsme si opět na lanovku a sjeli zpět do „normální nadmořské výšky". Šli jsme se na ubytovnu najíst a pak se trošinku „zahřát" zmrzlinou a nákupy v místním nákupním centru. Když jsme se opět vrátili do Domu dětí, pustili jsme se do vyrábění náušnic z plsti (ovčího rouna). Po večeři jsme se rozhejbali hrou na sardele a nechyběla ani schovka.

V neděli nás čekala ještě před cestou domů exkurze na vodním díle Masarykovo zdymadlo. Prohlédli jsme si plavební komory, splav a i rybí přechod. Velmi ochotný průvodce nám vše ukázal a připojil i velice zajímavý výklad. Škoda jen, že jsme zde nemohli zůstat déle, tento den se totiž chystal proplouvat komorami ledoborec.

Co dodat na závěr? I přes nepřízeň počasí jsme si výlet užili a už teď se těšíme na další!         Z. a J. Filipovy      Foto Š. Kříž