Rozsvícení vánočních stromů v Borech

stromek_9stromek_10stromek_14stromek_16Rozsvícení stromečků, v Borech - podruhé.
Po loňském nesmělém prvním pokusu, jsme se letos připravili lépe. Vymyšlené a připravené jsme vše měli asi takto: akce proběhne v neděli 4.12. Děti s paní učitelkou Zikmundovou zazpívají a zahrají na flétničky. Pan Zikmund připraví a pak rozsvítí světýlka na stromech v Dolních Borech a pak Horních.
Paní kuchařky ze školní kuchyně připraví čaj a nabalí do sáčků dárečky pro děti. Paní Jakubcová s vnoučaty upeče perníčky, Obecní knihovna dodá knížečku. Koupíme lampiony štěstí (dnes už se přece prodávají všude:-)a na nich odešleme přání Ježíškovi, která si děti napíšou. A pak půjdeme do tepla nově opraveného kulturního domu na čaj.
stromek_6stromek_7stromek_8stromek_11A jak to bylo doopravdy? V mnoha bodech podle plánu, ale v mnoha taky ne!

V neděli večer bude v Borech chodit Mikuláš a jeho družina, protože skoro všichni studují VŠ (to je dnes nutná kvalifikace i pro čerty:-)) a tak nemohou chodit v týdnu. Tedy stromečky rozsvítíme v sobotu. Sešli jsme se ve čtyři. Děvčata a taky 1 kluk s paní učitelkou zazpívali a zahráli krásně, i když jim prstíky i pusy v nevlídném počasí mrzly. A protože ještě nebyla úplně tma, náš nejvyšší pan elektrikář musel systém veřejného osvětlení, s kterým světýlka také souvisí, hodně přesvědčovat, ale zvládl to. Lampionky a jiná světýlka dětem cestou do Horních Borů svítila pěkně. Tady nám pan stromek_12stromek_13stromek_15stromek_1Zikmund rozsvítil druhý stromeček a děti (i někteří dospělí) si napsaly svá přáníčka. Balonky štěstí (nakonec koupené až v Praze, protože v našem okolí už byly zcela vyprodané...)ale v poměrně silném větru zklamaly. I když se tatínkové snažili, hořák obou balónků vyhořel dřív, než se podařilo vzlétnout. No, alespoň jsme nic nepodpáliliJ)) A to už nás záblo všechno. A protože opravy v KD ještě nejsou hotové, měli jsme slíbený azyl v teplíčku Hospody u studny. Čajíček, i s rumem přišel vhod! A děti zde dostaly dárečky. Takovou návštěvu, bylo nás možná i 100, hospoda jen tam nemá:-) I když tržbu jsme tentokrát tedy neudělali... A proto, panu hospodskému patří velký dík!

dopis-jeziskovi-2stromek_3stromek_5p1010002Ale co teď s přáníčky? Nedoletěla, kam byla určena. Jak je teď na tu nebeskou adresu odeslat? Děti na to spoléhají. Už víme! Přáníčka už jsou zabalená a v pondělí je poštou pošleme do Křtin. Tam už loni v kostele pan Mons. Peňáz zřídil truhličku na poštu pro Ježíška.  Tudy už naše psaníčka svého adresáta jistě naleznou.

Milé děti z Borů,

Česká pošta mi do Křtin přinesla balíček s vašimi dopisy Ježíškovi. Neotevřel jsem ho, protože on sám nejlépe ví, co jste v nich napsaly. V Písmu svatém o něm dokonce čteme, že věděl, co je v srdci člověka.

V srdíčku každého z nás je vždycky přání, aby to dopadlo dobře pro nás i pro druhé, abychom měli radost my i oni.

Aby se to podařilo, je potřeba občas zapomenout na sebe. Někdy je to těžké. Můžeme se však spolehnout, že Pán Ježíš, který dal svůj život za všechny, nám všem pomůže. Balíček s vašimi dopisy položím o půlnoční k jesličkám, v křtinském kostele. Tam bude po celé vánoční svátky Ježíškova pošta, kam budou další děti i dospělí vkládat dopisy s poděkováním za dárky, které našli  pod stromečkem. Budou děkovat  i za další věci, protože opravdu nic není samozřejmost, všechno je dar.

I balíček od vás byl pro mě dárkem. Děkuji vám za všechno. A Ježíškovi děkuji také za všechno. P. Jan Peňáz,

A jak to bude příští rok? To už budeme mít ten KD a budou třeba pohádky a teplo a pohoda.

Děkujeme všem, kteří přišli. A hlavně všem, kteří svojí pomocí přispěli!