O otevření obecního muzea.

p1070439Každá kloudná vesnice má mimo jiné kroniku, knihovnu a muzeum, to můžeme od neděle 9.12.2007 tvrdit i my v Borech. Neboť jsme včera slavnostně zahájili provoz našeho obecního muzea. A že to byla sláva jak se patří. Sešlo se asi 100 návštěvníků. Nevešli se ani do zasedací místnosti, kde se odehrával slavnostní program.

V ní vystoupily nejprve děti z Mateřské školy s několika pěkně provedenými písničkami. Poté Blanka Křížová shrnula jak vlastně naše muzeum začalo a jak se chystalo. Poděkovala všem pomocníkům a hlavně dárcům exponátů, bez kterých by vůbec nevzniklo.

Starosta obce Josef Březka vyjádřil potěšení nad tím, že se nám v obci podařilo něco nového vybudovat a že snad brzy v muzeu přibude i část mineralogická a také že se pro ně  najdou větší, stálé prostory.

Náš vzácný host, pan Bohuslav Mikulášek z muzea v Třebíči moc pěkně pohovořil o významu  muzea pro obec. A popřál tomu našemu úspěšný rozvoj.

Poté nám zahrál Kája Sojka na akordeon.

A pak už se návštěvníci rozešli do dvou místností muzea. V té první zhlédli ukázky ze života našich babiček, oblečení, kuchyně, stolničení a ručních prací, kterou Jana Vaverková doplnila v tomto adventním čase krásnou vánoční výzdobou. Ve druhé místnosti pak našli část technickou, kde je Blanka Křížová provedla místními řemesly, domácím hospodářstvím, školou, sportem a různými přístroji.

A protože by se tam všichni najednou nevešli mohli navštívit:

1. Zasedací místnost, kde pan kronikář Ludvík Prokop připravil k nahlédnutí obecní kroniku se zajímavými přílohami.

2. Obecní knihovnu, kde byla mimo jiné připravena výstavka ke 110. výročí založení knihovny v Borech. Děti využily možnost zahrát si tu nové stolní hry a dalším zájemcům knihovník Pavel Kříž  představil webové stránky naší obce.

3. A další místnosti, kde bylo v „království" Dany Ochranové a Ivety Vaverkové pro všechny připraveno bohaté občerstvení. Koláče a cukroví napekly babičky z Klubu dobré pohody a k tomu káva, čaj a také vánoční punč!

A co dál? Muzeum se představilo a čas ukáže jak se bude rozvíjet a využívat. Předpokládáme, že bude otevřeno zejména při výročích, poutích, setkáních rodáků a zájemcům na požádání. V nejbližší době se na jeho návštěvu chystají žáci místní základní školy.              Blanka Křížová a Jana Vaverková   FOTO ZDE