Co venkovské knihovny umějí a mohou

pa180023p1160395ascan0011 

 

Již 5. ročník setkání knihovníků „Co venkovské knihovny umějí a mohou",  který se konal ve dnech 17.-19. 9. 2009, společně připravili Sekce veřejných knihoven SKIP, Obecní knihovna  Bory (Knihovna roku 2007) a Městská knihovna Velké Meziříčí  za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Zahájení letošního setkání proběhlo v městské knihovně Velké Meziříčí, kde všechny účastníky přivítala za přítomnosti starosty města Františka Bradáče a vedoucího odboru školství a kultury Pavla Stupky, ředitelka knihovny paní Ivana Vaňková, která nás seznámila s činností knihovny a celou knihovnu nám podrobně ukázala. Po prohlídce města a návštěvě zámku s poutavým výkladem paní Marie Ripperové se všichni aktivně zúčastnili besedy se spisovatelkou Petrou Dvořákovou, nositelkou ceny „Magnesia Litera 2007", kterou připravila a výborně moderovala paní Vaňková.                     

Hlavní část setkání knihovníků malých knihoven se konala v pátek u nás v Borech. V zasedací místnosti obecního úřadu nás všechny přivítal starosta Josef Březka a pozdravila paní ředitelka Krajské knihovny Jitka Hladíková. V odborné části programu, který řídila paní Daniela Wimmerová ze Sekce veřejných knihoven SKIP, byly předneseny informace zabývající se komunitní rolí knihovny v malé obci. O zajímavých projektech informovala paní Emília Antolíková  z Hornozemplínské knižnice Vranov nad Topľou. Činnost „Knihovny roku 2008" představila knihovnice Obecní knihovny Pavlovice u Přerova paní Danuše Sklenářová.

S činností naší obecní knihovny se mohli hosté seznámit při prohlížení vystavených kronik a dokumentů a vlastní návštěvou knihovny. Mimo knihovnu si návštěvníci svelkým zájmem prohlédli i obecní muzeum. Po skončení odborného programu, kdy sezení už bylo příliš, jsme se vydali do přírody. Naučná stezka Šebeň, kterou nás provázel pan Milan Daďourek byla velkým zážitkrm.

V sobotu byl na programu výlet po krásách Vysočiny. První zastávkou byla Galerie paní Bukáčkové ve Sněžném, a pak Žďár nad Sázavou. Po prohlídce knihovny M.J. Sychry, kterou nás provedla paní ředitelka Danuše Štefková,  jsme si prohlédli Muzeum knihy.

Návštěva kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře-památky UNESCO- byla krásným zakončením programu.

Program byl nabitý a tak najít chvilku na popovídání, které je při takových setkáních přece tak důležité, nebylo jen tak. Naštěstí večer v Motelu Jestřebec, a na  Ranči Gerlinda v Rousměrově, kde se o nás vzorně starali, jsme si to vynahradili.

A tak se snad páté, dosud největší (odborný seminář navštívilo 65 účastníků) setkání vydařilo, a troufáme si říct: bylo nám spolu dobře!

Blanka a Pavel a Vendulka Křížovi    

 A jak celé to dění vnímali naši hosté? Koukněte na úžasnou fotoreportáž manželů Bláhových z Kostomlat pod Milešovkou ZDE