Obec začala přispívat na provoz terénní pečovatelské služby. Zajistila tím její dostupnost pro všechny obyvatele Borů

couple-3723548 1280Od 1. ledna 2024 odstartuje v Mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko pilotní projekt terénní pečovatelské služby, kterou ocení především senioři, osoby se zdravotním postižením či osoby s chronickým onemocněním. Naše zastupitelstvo na svém říjnovém zasedání rozhodlo, že se i naše obec k tomuto projektu společně s téměř všemi obcemi našeho mikroregionu připojí.

Posláním terénní pečovatelské služby je poskytnout sociální službu lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci, zabezpečit jejich životní potřeby v jejich domácnosti, aby jim byl zachován dosavadní životní styl, důstojnost a jedinečný přístup v poskytované podpoře a pomoci. Služba usiluje o to, aby její uživatelé mohli žít ve svém přirozeném prostředí ve svých domovech i přes svůj zdravotní handicap. Jde především o pomoc při zvládání běžných úkonů, jako je osobní hygiena, pomoc při zajištění chodu domácnosti apod. Služba je částečně hrazena i klienty, úhrada za službu je ovšem regulována a dána vyhláškou MPSV.

Kvalifikované pečovatelky a pečovatelé také mohou pomoci například s vyřízením příspěvku na péči, zapůjčení polohovacích a rehabilitačních pomůcek a také se zaškolením těch, kteří se starají o své blízké.

Obce v síti ORP Velké Meziříčí budou službu spolufinancovat, a to na základě vzájemné smlouvy. „Smyslem této služby je pokrýt bílá místa na mapě sociálních služeb tak, aby se dostaly i do těch nejmenších obcí našeho regionu," uvedl místostarosta Velkého Meziříčí Martin Kaman.
„Spolufinancování stojí na principu vzájemné solidarity a všechny zapojené obce zajistí pro své občany, aby služba mohla být poskytována ve všech přispívajících sídlech v odpovídající kvalitě a také větším časovém rozsahu. Dojde také ke stabilizaci celého systému poskytování sociálních služeb a k nastartování řešení problematiky stárnutí v celém Kraji Vysočina s dostatečným předstihem. Dohoda všech obcí na spolufinancování je nezbytným a zodpovědným přístupem všech vedoucích představitelů obcí. Jedná se sice o pilotní, ale velmi důležitý projekt, na kterém budeme i v budoucnu dále pracovat," uvedl Michal Drápela, starosta obce Martinice, předseda Mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko.

Každá obec bude do společného balíku přispívat částkou 100 Kč za obyvatele a rok. Pro Bory to znamená roční příspěvek cca 78 tisíc korun.

Terénní pečovatelskou službu v naší obci zajišťují:
Sociální služby Velké Meziříčí
603 967 714, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Elektronický katalog sociálních služeb Velké Meziříčí naleznete pod tímto odkazem: socialnisluzby.velkemezirici.cz

Podrobné informace a rady k dalším sociálním službám vám poskytne vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu ve Velkém Meziříčí:
Mgr. Marta Muchová
tel. 566 781 010
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .
terénní peč sl