Férová snídaně v Borech

p1170912p1170908p1170906


• národní koordinátor: NaZemi (www.nazemi.cz)
• místní organizátor: MA 21 a MOP Bobeš Bory


• důvod konání: jde o akci na oslavu Světového dne pro fair trade. Letos se konala zároveň v 57 městech republiky. Tato akce spojuje lidi, kterým není jedno, za jakých podmínek se vyrábí zboží, které nakupují. Účastníci vyjadřují svou podporu spravedlivějším podmínkám v mezinárodním obchodě i odpovědné spotřebě obecně.
• co je to fair trade: Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z rozvojových zemí PŘÍLEŽITOST UŽIVIT SE VLASTNÍ PRACÍ ZA DŮSTOJNÝCH PODMÍNEK.

• Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Ve chvíli, kdy si spotřebitel koupí fairtradový výrobek, pěstitel už za něj dostal dávno zaplaceno. Pěstitel zkrátka za svou práci dostane spravedlivou odměnu.
Tolik něco z oficiálních informací- u nás se ukázalo, že sehnat jakékoliv fair trade potraviny je v našem okolí prakticky nemožné. Ani bioprodejny nám nic nenabídly. Zřídit koutek v prodejně Jednoty je na delší jednání na vyšších místech.
Ale u nás není problém mít řadu potravin vlastních, vždyť žijeme na vsi! Máme v našem okolí farmu pana Němce, jeho mléčné výrobky všichni dobře známe a koupit brambory je možné hned u několika zemědělců, nebo v místním zemědělském družstvu.
Sešlo se nás 18. Z plánovaného prostranství před OÚ jsme se hned přestěhovali do vestibulu, neboť řádně lilo. Ale piknik byl, jak se patří!
A co jsme tedy snídali?
Představte si, 60 vajíček! Křepelčích. Z vlastního chovu paní Březkové. A pak řadu buchet, vánočku, domácí housky, chleba s pampeliškovým medem, jablečný štrúdl, kopřivový čaj, Tasovské placky...
Hodně jsme si o fair trade obchodě pověděli a všichni už budeme vědět, co znamená logo v úvodu tohoto článku. Na závěr jsme zbaštili moc doubrou a opravdu fair trade čokoládu a domů jsme si odnesli sáčky čaje. Třtinový cukr si vezmou děti na tábor.
Blanka Křížová

Krásné zvací video naleznete: ZDE

Více se dozvíte na na www.ferovasnidane.cz