Tábor 2009

p8190579

Nedělní pozdrav z tábora našich Mladých ochránců přírody FOTO

 U Pavlovského rybníka vyrostlo nové městečko nesoucí název Holubinky. Lidé tam žijí s rodiči v rodinách a v čele tohoto místa stojí parta radních. Pan starosta Pravák, písmák Klouzkoslav Klobouček, který občany informuje o všech nových událostech v okolí usedlosti, a rodiče dohlížející na své děti. Tři rodiny nesoucí názvy JPP, Satánkovi a Ťuplizmuchomůrci mají dlouho historii a mezi jejich hlavní

zájmy patří sběr hub. Nejedná se ale o obyčejné houby, cesta k jejich nalezišti je tajemství, o které se sběrači musí také trošku zasloužit. Podle umístění v etapové hře si rodiny losují 80%, 70% nebo 60% z celkového počtu písmenek, které po složení dávají popis cesty k výskytu houby.  Když popis cesty úspěšně vyluští, zanesou jej na schválení starostovi, a pak jim už nic nebrání vydat se houbu nalézt. Opatrně ji vytrhnou a ještě opatrněji ji přemístí do své zahrádky. Mimo tyto houby se vyskytují i další, a to velice vzácné, tzv. bonusovky. Může je nalézt každý, kdo se pozorně dívá a sleduje okolí městečka. Někdy vyrostou u ohniště, jindy na zásobovací stezce. I tyto vzácné úkazy se přemisťují do zahrádek.

Takhle si občané v poklidu žijí. Jeden den musí odchytávat prasata, aby jim naleziště hub neničili, jindy zase pořádají ohnyky nebo turnaje.  Nám však bylo mimo to odhaleno jedno velké tajemství hub.  V jejich nožkách se totiž ukrývá vzácný Josefovský červ, ze kterého lze modelovat sošíky nebo jiné postavičky. Toto zboží vyznačující se prvotřídní kvalitou je vyráběno pouze v Holubinkách a je o ně velký zájem.  Je to zboží vysoce nedostatkové.  My jsme sošíky zanesli do obce Pavlov a Znetínek, kde jsme je s místními obyvateli měnili za různé ozdoby na svatební hostinu.

Poslední den jsme totiž slavili rovnou 4 svatby.  V jedné z nich se dokonce ženil syn pana starosty Praváka. Nevěsty měly na hlavách věnečky, v rukách kytky a po obřadu na radnici všichni manželé snubní prstýnky. Pak následovala hostina s tradičním dortem, který snad nemohl vypadat jinak než houbově.  Všichni svatebčané si oblékli tradiční sváteční oblečky, které se skládaly ze zástěrky  a baretky s bambulí v barvě rodiny.

Toto krásné zakončení našeho 14 - ti denního usilovného zápolení mezi rodinami nám jistě vryje tento tábor na dlouho do paměti a my na něho budeme s radostí vzpomínat.   Zuzka Filipová