Farnost Horní Bory

Již od 14. století zdejší duchovní správa byla svěřena v Horních Borech komendě kláštera Johanitů na Starém Brně. První známý farář se jmenoval Heruš, v roce 1393 je záznam v zemských deskách moravských o sporu hornoborského faráře Bohdala. V roce 1502 fara přešla na opatství Žďárské, v 16. století fara zanikla. Horní Bory byly přifařeny do Křižanova. V roce 1784 zde duchovní správu opět zřídila náboženská matice, šlo o tzv. lokálii. Prvním lokalistou byl Bartoloměj Zálejský. Duchovní správa byla povýšena na farnost 31.8.1843, prvním farářem byl Jan Machek. Pak zde sloužilo celkem 11 farářů. Posledním byl od roku 1977 až do své smrti 4.1.1991 Karel Sobotka. Od té doby vedou duchovní správu kněží z Velkého Meziříčí, kteří k nám ochotně dojíždějí. Do římskokatolické farnosti patří obce Bory s Cyrilovem, Radenice, Rousměrov a Sklené nad Oslavou. Věřící z těchto obcí se pravidelně scházejí ve farním kostele v Horních Borech v neděli a ve svátky na mši svatou.

Škoda, že není naše fara obsazená. V současné době je tam nájemník. Dojíždějící kněží v naší farnosti křtí, oddávají, pohřbívají. Ve škole učí náboženství katechetka. Ve farním kostele kromě nedělí a svátků jsou pravidelně ve čtvrtek každý týden slouženy dětské mše svaté. Při nich se probírá Starý i Nový zákon. Mše svatá je doprovázena kytarou a rytmickými písněmi. Probíhá při nich také příprava na 1. svaté přijímání dětí ze 3. třídy ZŠ. V Dolnoborském kostele je sloužena mše svatá každé úterý a také na Vánoce, Velikonoce, pouť, posvícení a na Dušičky. Varhanicí v obou kostelech je paní Ochranová.

V ostatních obcích mívají mši svatou o místní pouti. Na Cyrilově je to kolem svátku sv. Cyrila a Metoděje, v Radenicích kolem svátku sv. Antonína, ve Skleném nad Oslavou 1. neděli v červnu a v Rousměrově nejbližší neděli kolem svátku Panny Marie Sněžné.

V kostele se snažíme prožívat celý liturgický rok. Ten začíná Adventem. Každá obec připravuje adventní věnec do farního kostela, kde se postupně zapaluje jedna, dvě, tři a potom všechny 4 svíce. Rovněž věřící si přinášejí do kostela své adventní věnce, které se světí na 1. neděli adventní a u nich se pak doma rodina společně modlí. Advent prožíváme v tichu a usebranosti, vždyť je to doba přípravy na Vánoce. Chceme se vyvarovat všeho zbytečného shonu. Při rorátních mších se zpívají krásné rorátní písně - plné touhy a očekávání na příchod Božího syna. Zdomácněl tady také krásný zvyk - „Putování Svaté rodiny". Je to posvěcený obrázek Svaté rodiny, který si na první neděli adventní bere první rodina - u něj se modlí a v podvečer předá další rodině a ta zas další den sousední rodině, atd. Chceme tím odčinit neochotu Betlémanů, kteří nechtěli Svatou rodinu přijmout domů a ta musela nocovat ve chlévě.

Těsně před Vánocemi se rozváží světlo z Betléma. Přiváží se i k nám do kostela a to si při Štědrém večeru přinášíme z kostela domů a také na hroby svých drahých. Začíná doba vánoční a my zpíváme koledy. Na Vánoce jsou kostely krásně vyzdobeny a při mších zpívá místní chrámový sbor. V době vánoční je také svátek Svaté rodiny. A na tento svátek křesťanští manželé obnovují v kostele svůj manželský slib.

Na svátek Tří králů se světí voda, sůl, kadidlo a křída. Posvěcenou křídou jsou při tříkrálové sbírce popisovány dveře domů s přáním všeho dobrého.

Na Velikonoční svátky se také připravujeme. Každou postní neděli bývá křížová cesta, kterou postupně vedou ministranti, mladší děvčata, starší chlapci, starší děvčata, muži a poslední postní neděli ženy. Na Velikonoce si připomínáme vjezd Pána Ježíše do Jeruzaléma - na Květnou neděli světíme ratolesti, které si pak odnášíme domů. Začíná Svatý týden. Na Zelený čtvrtek si připomínáme Poslední večeři. Umlkají zvony. Chlapci a teď i děvčata chodí hrkat. Prochází celou obec a u každého kříže se modlí. Na Velký pátek v usebrání prožíváme umučení Páně. Na Bílou sobotu navštěvujeme „Boží hrob" v kostele a po západu slunce slavíme „Velkou noc" - nejkrásnější obřady celého roku. Při nich se zase rozezvučí zvony. Následuje Boží hod, oslava zmrtvýchvstání. Velikonoce jsou největší křesťanské svátky, proto i liturgie je bohatá a slavná. Každá obec zase připravuje velikonoční záhonek.

V měsíci květnu oslavujeme Pannu Marii při májových pobožnostech ve všech obcích. Během měsíce května také děti ze 3. třídy ZŠ přistupují k 1. svatému přijímání. Na ně se připravují při dětských mších svatých asi 4 měsíce. Na tuto slavnost přicházejí děvčátka v krásných bílých šatech, chlapci také ve svátečním, protože je to pro ně veliká událost a také slavnost celé farnosti.

4. červen byl pro naši farnost určen jako adorační den. Farní kostel je celý den otevřený a lidé se střídají na modlitbách. Další krásnou slavností je oslava Božího Těla. Po mši svaté ve farním kostele vycházíme k dalším čtyřem oltářům. Pán Ježíš prochází naší obcí a všem žehná. My v průvodu s hudbou chválíme Boha, děkujeme za všechna přijatá dobrodiní a také prosíme.

Slavná bývá pouť v Dolních Borech 1. září. Protože zdejší patron kostela - sv. Jiljí je i patronem rolníků, bývá tato pouť spojena s poděkováním za úrodu. Všechny obce z vděčnosti

připravují dožínkové věnce a také kytičky z klásků, které si poutníci posvěcené odnáší do svých domovů. Hlavní mše svatá bývá venku na návsi. Ve farním kostele je pouť na sv. Martina 11. listopadu. Bývají přitom slouženy dvě mše svaté.

Všech těchto slavností se zúčastňují hasiči ve stejnokrojích. Na Dušičky vzpomínáme na naše zemřelé, chodíme průvodem na hřbitovy.

Do farního kostela přichází také „sv. Mikuláš". Přichází se dvěma anděly a bez čertů. Čerti k němu totiž vůbec nepatří. Dětí k němu přichází stále víc, protože nejsou stresovány.

Naším nejbližším mariánským poutním místem je Netín. Tam jezdíme každou první sobotu v měsíci. Také chodíme procesím na hlavní pouť, která je v neděli kolem 15. srpna. Tam se scházejí procesí z Velkého Meziříčí (ti chodí děkovat za záchranu města před morem), Měřína, Uhřínova a od nás.

Také se zúčastňujeme pouti na Velehrad, kterou konáme koncem srpna. Velehrad je kolébkou naší víry.

Věřící ze svých peněz přispívají při sbírkách na údržbu a provoz kostelů. Kromě toho se odvádí sbírky na misie, charitu, církevní školství, pro potřeby Sv. Otce, na rádio Proglas, televizi NOE a bohoslovce. Rovněž tříkrálová sbírka je vedena členy farní rady, ministranty a děvčaty. Na svátek Mláďátek a Zelený čtvrtek se sbírá oblečení, školní potřeby atd. Na Vánoce nosíme k jesličkám použité známky, pohlednice, brýle ... a to se pak posílá do misií. Snažíme se tak pomáhat nejpotřebnějším.

Tyto všechny akce by nemohly probíhat bez ochotné spolupráce celé řady lidí. V roce 1997 byla ustanovena Farní rada, která kněžím pomáhá. Schází se během roku tak, aby zajistila vše potřebné. Jejím předsedou je pan děkan Lukasz Szendzielorz. V hornoborském kostele sv. Martina je kostelníkem p. Dostál. V dolnoborském kostele sv. Jiljí je kostelníkem p. Vávra. V obou kostelech se obětavě o květinovou výzdobu starají ochotné ženy, rovněž tak o úklid. Všichni pracují zcela zdarma bez nároku na odměnu.

Marie Vávrová
1.3.2008

Další důležité informace získáte zde: Zajímavé odkazy

Další užitečné informace získáte zde: http://www.dekanstvivm.horacko.com/?class=about